maj 24, 2024

5 olika sätt att göra kaffe på – kaffe för ”dummies”

När det är dags för bjudning eller kalas så är det självklart att det ska finnas kaffe. Om du har otur så är kaffet höjdpunkten på din fest! Förhoppningsvis har du undvikit detta genom att först ha läst min guide på hur du förhöjer feststämningen med rätt slags ölglas. Visste du att det sägs att kaffet kom år 1685 till Sverige? Det första paketet kaffet anlände till Sveriges atlantiska hamn: Göteborg. Till en början kunde man enbart köpa det på apotek och det var faktiskt främst män som köpte det, kanske det var dåtidens Viagra? Det blev så populärt att det störde annan handel, så man förbjöd kaffet periodvis. Som tur är det inte förbjudet idag, eftersom jag själv drar nytta av kaffets positiva effekter. Du kan läsa mer om det i denna informationsartikel från en av våra största kaffeproducenter.

Här är de bästa metoderna att göra kaffe på (enligt mig)

 1. Perkulator: En perkulator är en klassisk kaffebryggare som fungerar genom att hetvatten ångas upp genom ett rör och sedan filtreras genom kaffepulvret. Detta skapar en stark och intensiv smak. Perkulatorn fungerar bra för större mängder kaffe och är relativt enkel att använda.
  Kaffetips: Grovmalet kaffe gör det möjligt för vattnet att passera genom kaffepulvret utan att överextrahera, vilket kan ge en bitter smak.
 2. Kaffebryggare: En kaffebryggare är den vanligaste metoden för att brygga kaffe. Den fungerar genom att hälla vatten i en behållare, passera det genom en uppvärmd filterhållare med kaffepulver och droppa sedan ner det färdiga kaffet i en kanna eller kopp. Kaffebryggare är enkla att använda och ger en jämn och balanserad smak. Det finns olika typer av kaffebryggare, inklusive manuella, automatiska och programmerbara.
  Kaffetips: För kaffebryggare passar en mediummald kaffetyp bäst.
 3. Turkiskt kaffe: Turkiskt kaffe är en traditionell bryggmetod som använder finmalt kaffe och en speciell kopp, kallad cezve. För att göra turkiskt kaffe blandar man kaffepulvret med vatten och socker, och värmer sedan blandningen på spisen tills det bildas ett skum på ytan. Turkiskt kaffe ger en rik och fyllig smak, men kan vara starkt och har en botten av kaffesump.
  Kaffetips: Turkiskt kaffe kräver en mycket finmald kaffetyp.
 4. Kaffepress/French press: En kaffepress, även känd som French press, är en enkel och populär bryggmetod. Den använder ett cylindriskt kärl med en kolbotten och ett lock med en pressmekanism. Kaffepulvret blandas med hett vatten i behållaren och efter några minuters infusion pressas kolven ner för att separera kaffesumpen från kaffet. Kaffepressen ger en rik och fyllig smak, och låter dig kontrollera bryggtiden för att justera styrkan.
  Kaffetips: För kaffepressar bör du använda en grovmald kaffetyp. En grovmalet kaffe tillåter en bättre kontroll över bryggtiden och undviker överextraktion. Detta ger en fyllig smak och minskar risken för att kaffesumpen hamnar i koppen.
 5. Espressomaskin: Espressomaskinen är den vanligaste metoden för att brygga espresso. Den pressar hett vatten genom finmalet kaffe under högt tryck för att extrahera smak och skapa en koncentrerad dryck. Espressomaskiner finns i olika typer, inklusive manuella och automatiserade. Espresson kan drickas som det är eller användas som bas för andra kaffedrycker, som cappuccino eller latte.
  Kaffetips: För espressomaskiner är det bäst att använda en finmald kaffetyp. Finmalning möjliggör optimal extraktion under det höga trycket och ger en koncentrerad, aromatisk espresso. Köp färskt kaffe och mala det precis före bryggning för att få bästa resultat.

Fördelar och nackdelar – konsten att kunna känna av stämningen och tillfället

Varje bryggmetod har sina egna fördelar och ger olika smaker. Det bästa sättet att göra kaffe beror på personliga preferenser och tillgängliga redskap. Prova dig fram och hitta det sätt som passar dig bäst! När du bemästrat konsten att göra kaffe så vet du själv vid vilket tillfälle vilken sorts kaffe passar.

Lämna ett svar