maj 24, 2024

Så diskar man champagneglas som Monika!

Efter många år av härliga champagnebjudningar och studentexamen för mina barn så har jag lärt mig den hårda vägen hur man rengör champagneglas. Det uppskattas även som tips ifall man skulle ge dem i present vid exempelvis ett bröllop. Många champagneglas kan diskas i diskmaskin, men det finns några saker att tänka på för att undvika att glasen går sönder eller blir repiga. I vissa fall måste man låta någon diska glasen för hand.

För Dig som diskar med maskin:

  1. Kontrollera glasens skötselanvisningar: Innan du placerar champagneglasen i diskmaskinen är det viktigt att kontrollera om de är diskmaskinssäkra. Vissa glas kan vara för känsliga eller ha dekorationer som inte tål höga temperaturer eller starkt vattenflöde i en diskmaskin.
  2. Placera glasen på rätt sätt: Placera champagneglasen upp och ned i diskmaskinens övre korg så att de inte kommer i kontakt med andra diskadelement och att de inte välter under diskningen.
  3. Använd rätt diskprogram: Välj ett skonsamt diskprogram med låg vattentemperatur och undvik användning av starka rengöringsmedel.
  4. Använd en diskmaskinskorg för glas: Om du oroar dig för att glasen kan gå sönder eller repas kan du använda en diskmaskinskorg för glas som skyddar dem mot skador.
  5. Låt glasen torka på plats: Öppna diskmaskinens lucka och låt champagneglasen torka på plats innan du tar ut dem för att undvika vattenmärken eller fläckar.


För att diska ett champagneglas FÖR HAND bör du följa följande steg:

  1. Häll ut eventuella rester av champagne från glaset och skölj det med kallt vatten för att avlägsna eventuella återstående partiklar.
  2. Fyll upp en diskho eller en vask med varmt vatten och tillsätt lite diskmedel. Alternativt kan du diska glaset direkt under rinnande varmt vatten.
  3. Använd en mjuk diskborste för att varsamt rengöra insidan och utsidan av glaset. Se till att borsten kommer åt alla svåråtkomliga områden.
  4. Skölj av champagneglaset noggrant med varmt vatten för att ta bort allt diskmedel och torka det sedan varsamt med en mjuk trasa eller handduk.

Det är viktigt att vara försiktig när du diskar champagneglas eftersom de är ömtåliga och kan lätt gå sönder. Se till att inte utsätta glaset för för höga temperaturer, använd inte för mycket tryck när du diskar och undvik att stapla glasen ovanpå varandra när de är våta.