maj 24, 2024

Snygga tekannor i glas

Jag älskar att dricka té medan jag läser en bok, sitter vid datorn eller har kvällsmys. Med en tekanna så slipper jag gå till köket flera gånger när jag är mitt i ett spännande kapitel i min bok. När jag har bjudning med mina vänner så känns det dessutom mycket trevligare att kunna servera med en tekanna som jag noggrant valt ut för sin design!

Tekannor kan göras i olika material

En tekanna kan göras i olika material. Det är väldigt personligt vilket material man själv föredrar, men jag ser till att ha några olika tekannor hemma så jag kan välja utefter situation och behov. Att servera mig själv med en stor tekanna gjord i rostfritt stål känns inte passande när jag ska läsa en bok. Då vill jag hellre ha en mysig liten porslinstekanna. Det finns tre material som de flesta tekannor är tillverkade i och varje material ger din tebjudning en speciell känsla. Följande material är vanligast för tekannor:

Porslin
Den klassiska tekannan är gjord i porslin, gärna något rund och med ett fint litet lock. Porslin produceras traditionellt av den allra finaste leran från speciella bergsområden men idag görs den oftast industriellt av olika mineraler i fabrik. Eleganta tekannor görs i gjuten porslin och dessa är enkla att hitta i dagens köks och inredningsbutiker. Ifall du ha en mer exklusiv tekanna så kan du köpa en som är handgjord av en riktig hantverkare istället för fabrik, men då kostar det lite mer också! En vit kanna med klassisk blå slår aldrig fel vid bjudningar.

Stengods
Om du, som jag, ofta är på Gotland om sommaren så är risken stor att du beundrat någon av de duktiga keramikerna som är aktiva där. Kanske till den mån att du köpt halva keramikstudion med dig hem! Jag har köpt många handdrejade tekannor på Gotland genom åren och det är alltid en lika uppskattad present att ge bort till vänner och bekanta! Tänk på att det är viktigt att ytan är glaserad inuti kannan, annars kommer tésmaken och bakterier fastna i lerans håligheter.

Rostfritt stål
En vackert  utformad tekanna i rostfritt stål lyckas nästan alltid att imponera även på de suraste gubbarna kring bordet. Nackdelen med en kanna gjord av metall är att den kan upplevas ganska skarp och motsatsen till mysig. Dessutom kyls de av mycket snabbare än den tekanna som är gjord i keramik eftersom metallen leder värme väldigt bra. Jag har en tekanna gjord i rostfritt stål och den tar jag endast fram till när jag har affärsmöten med mina mer priviligierade väninnor.

Hur du undviker en kanna som droppar på bordet

Det tristaste är att när en tekanna sölar ned ett exklusivt bord som man köpt på auktion! En såkallad rännil längst med pipen kan förstöra en tebjudning och genera gäster som tar på sig skulden. Det enklaste sättet att undvika en rinnig tekanna är att faktiskt  fråga i butiken ifall den droppar och om man kan få en demonstration. Eftersom en tekanna ska användas för att hälla så är det oerhört viktigt att hällfunktionen är perfekt. Ifall du inte är nöjd med din tekanna ska du lämna tillbaka den! Behåll kvittot alltså! Det finns trista forskare som gör datorsimulationer, men det bästa är ren erfarenhet och vanligt folkvett . Här kommer några huvudregler för bra pipdesign, något som ni keramiker som själva provat att göra tekannor (förhoppningsvis) är väl medvetna om:

  1. Pipens läpp – en väldesignad tepip har en liten droppe eller läpp längst ute. Denna gör att eventuell avrinning ansamlas och droppar av, ned i tekoppen och ej på bordet. Detta lär sig keramiker väldigt tidigt när de går lerkurser på ABF eller folkhögskola!
  2. Öppningens form – en oval öppning skapar en säker och stadig téstråle.
  3. Pipens längd och höjd –  en bra pip ska vara lagom lång och gärna i sluthöjd med kannans lock. Då blir det stadigt tryck när du häller upp!
  4. Pipens insida – den ska vara slät och skapa en icke turbulent testråle. Ett oroligt inre uttrycker sig ofta i ett oroligt yttre som vi säger här hemma!

Gör det lätt att diska din tekanna

Att välja en tekanna med enkel design är det enklaste sättet för att försäkra dig om att det blir enkelt att diska den. Té är inte en fetthaltig dryck så det är ingen katastrof om du inte kommer åt i varje skrymsel och vrå, men det kan ändå vara trevligt att ha en snuskfri tébjudning! Det knepigaste att diska i en tékanna är pipen. Det enklaste sättet här är att köpa någon slags piprensare, ungefär en sån som man hade på kemilektionerna i skolan! De finns nästan alltid att köpa i din matbutik och håller väldigt länge, så länge din tekanna inte är gjord i riktigt sträv oglaserad keramik. Jag stoppar aldrig mina tekannor i min diskmaskin, även om vissa maskiner har ömtåliga tvättprogram. Oftast räcker det med att skölja ur tekannan med varmt vatten efter att man har använt den för dagen. Tänk på att svarta tesorter ofta sätter sin smak i tekannor, speciellt om du har rökiga sorter som lapsang. Då är det faktiskt bäst att ha en separat tekanna eftersom smaken gärna sätter sig där permanent.

Forskning om varför vissa tekannors pip sölar

Forskaren Henrik Ström är biträdande professor i flerfasströmning vid Chalmers. Han har faktiskt spenderat mycket av sin tankekraft på hur man kan beräkna en tekannas benägenhet att söla. Du kan läsa hans artikel här på FoF. Det han kommer fram till bekräftar det som många hantverkare vetat i tusentals år i Kina. Det han kommer fram till i artikeln är att pipens kant ska vara skarp, så strålen får ett snyggt avslut men det som han fann mest effektivt är att göra utsidan av pipen vattenavvisande. Då skapas det aldrig en droppe som försöker smita iväg längst med pipen, även om du häller långsamt! Det tycker jag är supersmart, så det tackar vi Henrik för!

Lämna ett svar