maj 24, 2024

Från Gamla Staden till den Moderna Arkitekturen: En Guide till Malmös Bästa Sevärdheter och Besöksmål

Malmö är verkligen en annorlunda stad, som kräver att man har lite koll på vilka områden man vill besöka. För mig är det viktigt att det är rent, ordnat och finns en känsla av lyx. Därför har jag samlat de bästa besöksmålen i Malmö så att du slipper leta:

 1. Turning Torso & Västra Hamnen: Det ikoniska vridna tornet är en av Malmös mest kända landmärken och erbjuder fantastisk arkitektur och panoramautsikt över staden och Öresundsbron. Turning Torso är en ikonisk skyskrapa i Malmö, tidigare Sveriges högsta byggnad (190,4 meter högt) och ett arkitektoniskt mästerverk av Santiago Calatrava. Dess skruvade design ger den en unik silhuett som har blivit symbolisk för staden. Besökare kan njuta av panoramautsikten från observatoriet eller utforska de moderna bostadsområdena i närheten. Nuförtiden är Karlatornet i Göteborg högst i Sverige, med sina 246 meter.

  Västra Hamnen, där Turning Torso står, är ett avantgarde-bostadsområde som utgör en kontrast till Malmös äldre kvarter. Med innovativ arkitektur, hållbart tänkande och närhet till havet erbjuder det en modern och livlig atmosfär. Besökare kan njuta av promenader längs kajen, konstinstallationer och kaféer med utsikt över Öresund. Startskottet för utbyggnaden av Västra Hamnen blev den europeiska bostadsmässan Bo01 som arrangerades år 2001.
 2. Malmöhus slott: Det äldsta bevarade renässansslottet i Skandinavien, Malmöhus slott, erbjuder en fascinerande inblick i Malmös historia med sina museer och utställningar. Ursprungligen uppfört på 1400-talet, har slottet genomgått flera ombyggnader och tillägg under årens lopp. Idag fungerar det som ett kulturellt centrum med flera museer och utställningar som visar Malmös historia, konst och kultur. Det finns ett väldigt mysigt café här inne, om du inte vill sitta utomhus i Slottsträdgården. På sommaren är det helt klart i Slottsträdgårdens kafé du bör sitta och njuta av den botaniska trädgården.
 3. Kungsparken: En vacker park mitt i staden med lummiga grönområden, dammar och blomstrande trädgårdar. Perfekt för en avkopplande promenad eller picknick. Kungsparken är en av stadens äldsta och mest kända parker, och den har en rik historia som sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet. Parken ligger centralt i Malmö och sträcker sig längs kanalen och Malmöhus slott. Detta är en populär plats för avkoppling och rekreation för både lokalbefolkningen och besökare. Med sina vackra grönområden, blomstrande trädgårdar och lugna dammar erbjuder parken en fridfull oas mitt i stadens puls. Besökare kan njuta av promenader, picknickar, lekplatser och olika kulturella evenemang som arrangeras i parken under året. Det finns även en japansk trädgård där en Kungsfågel håller till, enligt Artportalen.
 4. Malmö konsthall: Malmö Konsthall är en av Nordens största konsthallar som är väl värd ett besök för alla som är intresserade av samtida konst och kultur. Beläget i centrala Malmö, vid S:t Johannesgatan nära Triangeln, är Malmö Konsthall en av de största konsthallarna i Europa. Den har en imponerande historia och har funnits sedan 1975. Exempel på kända konstnärer som ställt ut här är:

  Yoko Ono: Japansk-amerikansk konstnär, känd för sitt bidrag till fluxus-rörelsen och sin banbrytande performancekonst.
  Olafur Eliasson: Danska-isländsk konstnär är känd för sina spektakulära installationer som utforskar förhållandet mellan människa och natur, ljus och färg
  Ai Weiwei: Den kinesiska konstnären är känd för sitt politiska engagemang och sina konstverk som kritiserar regeringens förtryck och mänskliga rättigheter.
  Marina Abramović: Den serbiska performancekonstnären är en pionjär inom sitt fält och är känd för sina djärva och ibland kontroversiella performanceverk.

 5. Lilla Torg: Ett charmigt torg omgivet av historiska byggnader, kaféer och restauranger. Perfekt för att koppla av och njuta av en kall öl eller kopp té! Detta är en pärla mitt i centrala Malmö, omringad av pittoreska kullerstensgator och historiska byggnader. Här möts besökare av ett myller av restauranger, kaféer och butiker som lockar med allt från traditionell svensk mat till unika souvenirmöjligheter. Medan du utforskar de välskötta gatorna kan du även beundra det gamla rådhuset och andra historiska platser. Under sommaren fylls torget med liv under olika evenemang och festivaler, vilket gör det till en oumbärlig destination för alla som vill uppleva Malmös charm och atmosfär på nära håll.
 6. Moderna Museet Malmö: Ett museum dedikerat till modern och samtida konst, beläget i en vacker gammal elektricitetsstation. Detta är ett väldigt litet och dyrt museeum, så titta noga i kalendern så att det som visas verkligen intresserar dig. De har en mycket fin souvenir-butik.
 7. Malmö Live: Ett kulturellt och musikaliskt centrum med konserter, föreställningar och evenemang som lockar besökare från hela regionen. Bland de mest kända musikevenemang kan nämnas konserter med Malmö SymfoniOrkester, internationella artister som Elton John och Alicia Keys, samt kulturella evenemang som teaterföreställningar och konstutställningar. Platsen har också varit värd för musikfestivaler som Malmöfestivalen. Med sin imponerande rad av kulturella aktiviteter har Malmö Live etablerat sig som en viktig destination för musik och kultur i staden. För aktuell information om kommande evenemang rekommenderas att besöka Malmö Lives officiella webbplats.
 8. Folkets park: En av Malmös äldsta och mest älskade parker. Parken, som grundades år 1891, är en viktig del av stadens historia och kultur. Besökare kan njuta av grönskande områden, lekplatser för barn, och regelbundna kulturella evenemang som konserter och festivaler. Under sommarmånaderna är parken värd för Malmöfestivalen, en av Sveriges största gatufestivaler, som lockar besökare från hela landet med musik, mat, och underhållning. Med sitt breda utbud av aktiviteter och evenemang är Folkets Park en favoritdestination för både lokalbefolkningen och turister i Malmö.
 9. Emporia: Detta är Skandinaviens största köpcentrum och en modern shoppingdestination i Malmö. Med sin imponerande arkitektur och över 200 butiker erbjuder Emporia något för alla. Besökare kan utforska ett brett utbud av varumärken och butiker, från mode och accessoarer till elektronik och inredning. Det finns också flera restauranger, kaféer och matställen där besökare kan njuta av måltider och snacks. Emporia erbjuder en bekväm shoppingupplevelse med gott om parkeringsplatser och enkel tillgång med kollektivtrafik. Med sitt omfattande utbud och moderna design är Emporia ett populärt resmål för shoppare i Malmö och dess omgivningar. Många danskar åker hit och shoppar loss tack vare att det är enkelt att ta sig hit med tågen via Hyllie station.
 10. Kallbadhuset ”Kallis”: Kallbadhuset i Malmö är en historisk och ikonisk badanläggning som ligger vid Ribersborgsstranden. Det byggdes år 1898 och är en del av stadens kulturarv. Kallbadhuset är känd för sin unika arkitektur och tradition av kallbad, vilket innebär att besökare tar sig ett dopp i havet året om, även under vintermånaderna. Besökare kan njuta av bastu, solterrass och restaurang med havsutsikt. Kallbadhuset är en populär destination för både lokalbefolkningen och turister som vill uppleva en del av Malmös traditionella och avslappnade badkultur. Det är också en plats där människor samlas för att njuta av solnedgången över Öresund och den friska havsluften. Ta gärna en titt i deras kalender, för ibland har de temakvällar vilket min son fick erfara då han fick många nya vänner under en ”Queer-måndag” vilket är första måndagen i månaden. Själv håller jag mig till vanliga baddagar med en eventuell ”Aufguss” vilket är ett ångbad med eteriska oljor.